Vědci zjistili velice nebezpečnou aktivitu v oblasti Karibiku. Tento ráj možná čekají těžké časy

Věda a technika 05. ledna 2021 | 18:15 — Lukáš Bauer
Vědecké přístroje v posledních týdnech zaznamenaly u Karibských ostrovů velice znepokojivou vulkanickou aktivitu. V oblasti se totiž začaly probouzet desítky let neaktivní sopky. V minulosti sopky v této hustě osídlené oblasti způsobily obrovské škody, a proto výkyvům seismologové věnují velkou pozoronost.
Další 2 fotografie v galerii
Karibik může být ohrožen sopečným výbuchem / Pixabay

Karibik může být ohrožen probouzejícími se sopkami, které byly desítky let v klidu. Seismologické přístroje totiž zaznamenaly zlověstné výkyvy, které naznačují, že se sopky po desítkách let opět probouzejí k životu. Vědci už zaznamenali zvýšenou aktivitu sopek na Martiniku, Svatém Vincencovi a Grenadinách.

Tato velice hustě osídlená oblast již v minulosti zaznamenala několik erupcí sopek, které po sobě zanechaly ztráty na životech a obrovské materiální škody. Vědci proto oblast bedlivě monitorují, aby dokázali v případě hrozící erupce některé ze sopek včas upozornit místní obyvatele.

Sopka se probudila o Vánocích

Největší vrásky na čele vědcům působí sopka La Soufriere nacházející se na ostrovním státě Svatý Vincenc a Grenadiny. K probuzení sopečné aktivity podle údajů z vědeckých přístrojů došlo mezi vánočními svátky. Z oblastí bylo hlášeno několik otřesů půdy a také zápach typický pro plyny uvolňující se během sopečných erupcí. Vědci z dat satelitů také potvrdili, že dochází ke změně v samotném kráteru sopky, kde jsou znatelné erupce.

Dávné karibské katastrofy

Sopka La Soufriere naposledy vybouchla v roce 1972 a od té doby o sobě nedala vědet. Poslední erupce nebyla ale příliš ničivá, což se už nedá tvrdit o erupci z počátku 20. století, kdy si mohutná sopečná erupce vyžádala nejméně 1600 obětí. Ani toto však není nejhorší erupce, která postihla oblast Karibiku. Nejsilnější výbuch, který zasáhl ostrov Martinik, zabil nejméně 30 tisíc lidí. Většina z obětí byla zraněna žhavým pyroplastickým proudem, tedy rozžhaveným sopečným popelem.

Spojené nádoby

Místní sopky se většinou neprobouzejí osamoceně, a vědci se proto domnívají, že se jedná o jakési spojené nádoby a sopečná aktivita jedné sopky ovlivňuje i ty ostatní. Vědci však zatím stále nemají o povaze sopečného podzemí příliš detailní informace, aby jejich domněnku mohli potvrdit. Ve východní části Karibiku se přitom nachází devatenáct aktivních sopek a oblast je tedy v tomto ohledu velice nebezpečným místem. Dále čtěte: (Vědci zachytili znepokojivé signály u jedné z islandských sopek. Může ochromit Evropu jako před lety).

Témata: Karibik, sopka, exploze, ostrov
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu