Golfský proud výrazně zpomalil. Pro Evropu to může mít katastrofální následky

Věda a technika 28. února 2021 | 09:09 — Lukáš Bauer
Golfský proud je podle vědců nejpomalejší za poslední tisíciletí, což může mít velice neblahý vliv na počasí nejen v Evropě. Tento oceánský proud, který doručuje obrovské množství teplé vody k evropskému kontinentu, výrazně oslabil v důsledku globálních změn klimatu. Kvůli tomu se v Evropě mohou vyskytovat nekonečná období silných veder, která budou drancovat krajinu.
Další 1 fotografie v galerii
Golfský proud výrazně ovlivňuje počasí v Evropě / Pixabay

Nová vědecká studie zveřejněná v odborném časopise Nature Geoscience naznačuje, že kvůli změnám v golfském proudu může dojít ke značným obdobím veder na evropském kontinentu. Podle vědců se totiž tento proud výrazně zpomalil a jeho ryhlost je nejnižší za posledních tisíc let. Výzkumy naznačují, že za touto skutečností stojí především globální oteplování.

Golfský proud je známý tím, že k evropskému kontinentu přivádí teplou vodu pomocí takzvané Atlantické jižní cirkulace (AMOC) a do značné míry ovlivňuje klima na evropské pevnině. Jeho zpomalení tak může vést k tomu, že se v Evropě dočkáme dlouhých období veder. Vědci v nové studii odkazují na klimatické modely, které tento scénář předpovídaly už před několika desítkami let.

Vedra v Evropě

Golfský oceánský proud přináší teplou vodu z tropických oblastí a transportuje ji podél severoamerického kontinentu až ke Grónsku kde se ochladí a klesá ke dnu. Tento proud v posledních letech zpomalil až o patnáct procent, což podle vědců může způsobit výrazný nárůst veder v oblastech jižní Evropy.

Důvodů, proč proudění mořské vody zpomaluje, je několik, tím nejvýraznějším je ale pravděpodobně globální oteplování. Díky oteplování planety totiž taje v oblasti Grónska velké množství ledu a tato chladná voda pak výrazně ovlivňuje proces proudění oceánské řeky, kterou protéká až stokrát více vody než v největší kontinentální řece Amazonce.

Úplné zastavení proudu

Podle některých studií může globální oteplování potažmo tání ledovců v budoucnu způsobit úplné zastavení golfského proudu. K tomuto scénáři sice podle odborníků dojít může, ale nejdříve za několik stovek let, pokud tedy globální oteplování bude postupovat současným tempem. Dále čtěte: (Čeští vědci jsou ohledně sucha v klidu. Zjistili totiž, že Evropa na tom byla už mnohem hůř).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu