I příspěvek na sociálních sítích může mít peněžní hodnotu. Tweet byl vydražen za miliony dolarů

PC a Mobil 25. března 2021 | 07:21 — Lukáš Bauer
Že může mít obyčejný příspěvek na sociálních sítích nějakou finanční hodnotu by napadlo asi málokoho, opak je ale skutečností. První příspěvek šéfa Twitteru Jacka Dorseyho byl nyní vydražen za neuvěřitelnou částku 2,9 milionu dolarů. Kupec zaplatil v kryptoměně Ethereum.
Další 2 fotografie v galerii
Jack Dorsey vydražil svůj tweet pomocí NFT / Anushree Fadnavis

Šéf Twitteru Jack Dorsey vydražil svůj první tweet na dnes jedné z nejpopulárnějších sociálních sítích za neuvěřitelnou sumu 2,9 milionu amerických dolarů (v přepočtu 63,3 milionu korun). Dorseyho tweet jeho kupec zaplatil v kryptoměně Ethereum.

Výtěžek z prodeje tweetu, ve kterém stojí „just setting up my twttr", což v překladu znamená „právě si nastavuji svůj twitter,“ Dorsey věnoval na pomoc africkým lidem, kteří se těžce potýkají s pandemií koronaviru.

Jak se může stát někdo majitelem tweetu?

Vydražit nehmotnou digitální věc, jako je tweet, by prakticky nebylo možné bez takzvaných NFT, které se v posledních letech těší velké oblibě. Jedná se o nezaměnitelný token, tedy digitální aktivum, které určuje jeho pravého majitele. Token zobchodovaný v dražbě je na platformě Valuables, kterou provozuje americká společnost Cent, která si také účtovala pětiprocentní provizi z prodeje tokenu.

Digitální tokeny NFT (Non-fungible token) vznikly před několika lety díky technologii blockchain, která je také páteří fungování všech kryptoměn. Token tak určuje jediného pravého majitele digitálního díla nebo předmětu a zaručuje jeho autenticitu. Samotný kupec Dorseyho tweetu je zakladatelem společnosti, která se zabývá vývojem blockchainové technologie.

Digitální mánie

NFT mohou představovat digitální soubory, jako jsou umění, zvuk, videa, předměty ve videohrách a jiné formy tvůrčí práce. Mezi tokenizovanými digitálními aktivy tak lze najít umělecká díla, soubory, videa, obrázky, programy stejně jako například postavy z počítačových her nebo profily hráčů. Jedná se tak po kryptoměnách o jeden z největších digitálních fenoménů dnešního světa. Dále čtěte: (Vědci rozluštili záhadu starověkého počítače Antikythera, který byl před lety vyzvednut z mořského dna).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu