Při stavbě dálničního obchvatu archeologové odkryli kostru muže s kamennou čepelí. Jedná se o zcela unikátní nález

Věda a technika 22. dubna 2021 | 14:26 — Lukáš Bauer
Během stavebních prací na novém dálničním obchvatu u Dašic v Pardubickém kraji narazili dělníci na pradávné artefakty. Přivolaní archeologové pak odkryli ojedinělé pohřebiště, kam dávní předci pohřbívali zemřelé po více než 4500 let. Na místě byla objevena kostra muže, který byl pohřben s kamennou čepelí.
Kostra muže byla objevena spolu s kamennou čepelí / Východočeské muzeum Pardubice

Unikátní pohřebiště, kde byli dávní předkové pohřbívání tisíce let, bylo objeveno během staby dálničního obchvatu u Dašic na Pardubicku. Archeologové během záchranných vykopávek odhalili například kostru muže, který byl na místě pohřben spolu s kamennou čepelí. Toto neolitické pohřebiště je podle archeologů na našem území skutečným unikátem.

Archeologové jsou na místě stavby dálničního obchvatu u Dašic přítomni již od začátku března, jelikož zde provádějí záchranné archeologické práce, které jsou při podobných stavbách běžně prováděny. Právě v rámci těchto záchranných prací odhalili pradávné pohřebiště, do kterého byli ukládáni mrtví více než 4500 let.

Rozsáhlý objev

V současné době našli archeologové zatím jen kosterní pozůstatky muže, ale také několik kruhových linií zemních žlabů a množství keramiky. I podle dalších náznaků na místě se vědci domnívají, že narazili na unikátní pradávné pohřebiště, které může pocházet z doby kamenné.

Vědci také objevili žárové pohřby v nádobách i hrobech, které pocházejí přibližně z roku 1250 před naším letopočtem. Rozsah tohoto velkého pohřebiště vědce překvapil, na našem území je totiž podobný nález velice ojedinělý.

Pradávná kultura

Objevený muž svíral v ruce přibližně pěticentimetrovou čepel, která byla podle archeologů součástí většího nože, z něhož se ještě dochovala dřevěná střenka. Nález zatím jediného hrobu s kosterními pozůstatky pochází z pozdní doby kamenné, takzvaného eneolitu. Tento muž tak patřil ke kultuře se šňůrovou keramikou, která se na našem území vyskytovala zhruba od roku 2800 do roku 2500 před naším letopočtem. Dále čtěte: (Vrak lodi, která se potopila s mnoha lidmi na palubě, byl nalezen u pobřeží Chile. Na objevení čekal sto let).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu