Doslova ikonický přírodní útvar na Galapágách už není k vidění. Pod svou tíhou se zřítil do moře

Věda a technika 20. května 2021 | 14:13 — Lukáš Bauer
Takzvaný Darwinův oblouk byl ikonickým skalním útvarem na Galapágách, který neunikl pozornosti snad žádného turisty. Obří skalní útvar ve tvaru brány se pod svou vlastní tíhou a vlivem silné mořské eroze zřítil do vody, a stal se tak minulostí.
Další 1 fotografie v galerii
Legendární Darwinův oblouk je minulostí / Depositphotos

Ikonický skalní útvar na Galapágách, takzvaný Darwinův oblouk, se zřítil do moře. Tento obří přírodní most nad mořem stál na tomto místě tisíce let, než nevydržel pod svou vlastní vahou a vlivem silné eroze, která na něj po staletí působila, se zřítil do moře.

O této události informovalo ekvádorské ministerstvo životního prostředí, které rovněž uvedlo, že se jednalo o přirozený vývoj. Tento ikonický skalní útvar byl po desítky let vyhledávanou turistickou atrakcí, nyní tak vešel do minulosti.

Přírodní eroze

„Bylo oznámeno zhroucení Darwinova oblouku, přírodního mostu nalezeného necelý kilometr od hlavní oblasti Darwinových ostrovů. Jde o důsledek přírodní eroze,“ oznámilo na Twitteru ekvádorské ministerstvo životního prostředí.

Podle dostupných informací se v době, kdy se oblouk zřítil, na místě nenecházeli žádní lidé, a nikdo tak nepřišel k újmě na zdraví. Lokalita pojmenovaná po britském biologovi Charlesi Darwinovi je oblíbenou atrakcí nejen turistů, ale také potápěčů, kteří tuto velice zajímavou lokalitu vyhledávají kvůli přítmonosti velkého množství ryb a žraloků.

Tisíc kilometrů od pobřeží

Nyní již zřícený Darwinův oblouk se nachází poblíž souostroví Galapágy, jež leží skoro tisíc kilometrů od ekvádorského pobřeží a jsou součástí světového dědictví UNESCO. Turisty na ostrovy dlouhodobě přitahuje unikátní fauna a flóra, které inspirovaly i Darwinovu teorii evoluce. Dále čtěte: (Vědci identifikovali dosud neznámý druh pravěké kočky. Byla obrovská a lovila nosorožce).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře