Na pobřeží Nizozemska byla objevena prastará pevnost. Sloužila k dobytí Anglie

Věda a technika 28. prosince 2021 | 13:00 — Lukáš Bauer
Archeologům se podařilo odkrýt na holandském pobřeží pozůstatky římské pevnosti, která byla postavena v rámci plánů na dobytí Anglie. Rozlehlý komplex, který dokázal pojmout tisíce legionářů, pravděpodobně stavěl sám římský císař Caligula. Později byl využit k dobytí Anglie.
Další 1 fotografie v galerii
Římská pevnost sloužila pro dobývání Anglie / Wikipedia Commons / Lukas

Na nizozemském pobřeží odkryli archeologové rozsáhlou římskou pevnost v římském tábořišti, které sloužilo pro tažení na Anglii. O archeologické lokalitě vědci věděli už dříve, ale domnívali se, že se zde nachází jen tábořiště legionářů. Nový výzkum však přinesl důkazy, které naznačují, že se jednalo o obří vojenskou pevnost. Celý komplex o rozloze jedenácti hektarů přitom pojmul až několik tisíc legionářů.

Archeologové se domnívají, že v pevnosti byla přítomna celá římská legie složená z tisíců vojáků. Pevnost se nachází ve Velsenu, který leží přibližně třicet kilometrů od Amsterdamu. Nové důkazy také naznačují, že Velsen byl zároveň i nejsevernější pevností římské říše.

Obrana před germány

Původně byla pevnost Velsen postavena jako obrana před Germány, zatímco římské legie podnikaly výpravy. Samotnou pevnost pak možná nechal vybudovat římský císař Caligula, který se nacházel v Nizozemí a chystal se na invazi do Anglie, kterou chtěl dobýt a obsadit. Své plány ale nemohl dokončit, protože byl v roce 41 zabit. O dva roky později se dokončení Caligulovy vize chopil jeho následovník, císař Claudius, který do Anglie úspěšně pronikl a dobyl ji.

Vědci na místě poblíž brány objevili také dřevěná prkna, která se podařilo datovat právě do roku 43, kdy začala invaze do Anglie.

Objev z protitankového zákopu

První důkazy o římské přítomnosti ve Velsenu jsou přitom známé již téměř 80 let, kdy v oblasti děti objevily střepy keramiky v jednom z mnoha protitankových zákopů. V oblasti pak začaly rozsáhlé archeologické průzkumy a oblast se později stala chráněnou archeologickou lokalitou. Nový objev však zcela změnil rozměr, který naleziště mělo v očích archeologů a přidal důležitou historickou linii. Dále čtěte: (Vědci objevili zcela unikátní fosili. Takto zachovalé embryo dinosaura ještě nikdy nenašli).

Zdroj: The Guardian, Republicworld.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu