Po desítkách let končí Český rozhlas na středních vlnách. S koncem roku se navždy odmlčí devět vysílačů

Elektronika 31. prosince 2021 | 11:30 — Lukáš Bauer
S koncem roku přichází také konec éry vysílání rádiových stanic na středních vlnách. K 31. prosinci totiž dochází k celoplošnému vypínání těchto frekvencí. Pro posluchače na středních vlnách to znamená přeladit své příjímače, nebo si pořídit modernější.
Další 2 fotografie v galerii
Celkem devět AM vysílačů bude vypnuto koncem roku / Pixabay

Celoplošné vysílání na středních a dlouhých vlnách se stane 31. prosince minulostí a s ním odejde i jedna velice dlouhá technologická éra. Na středních vlnách se totiž na českém území vysílá od roku 1931, kdy na frekvenci 617 kHz začala vysílat rozhlasová stanice Praha. Později tato stanice začala vysílat na frekvenci 639 kHz, kde vysílá v podobě stanice Český rozhlas Dvojka dodnes. 

Pokud tedy posluchači přijímali na středních vlnách stanice ČRo Dvojka a ČRo Plus, nebo na dlouhých vlnách ČRo Radiožurnál, bude nutné naladit stanice na modernější příjem FM.

Po desítkách let se vysílače odmlčí

Tento krok znamená také ukončení provozu legendárních vysílačů Topolná nebo Liblice, které už budou jen památkou na jednu technologickou dobu. Bude ale ukončen i provoz dalších vysílačů v Českých Budějovicích, Ostravě, v Karlových Varech a dalších lokalitách.

Hlavním důvodem pro ukončení AM vysílání jsou poměrně vysoké provozní náklady vysílačů, které Český rozhlas platí Českým radiokomunikacím. Podle ČRo vyjde ročně provoz vysílacích stožárů AM přibližně stejně jako provoz celé digitální sítě DAB+.

AM vysílací antény jsou často díky své výšce dominantním prvkem krajiny. Například vysílač Liblice je s výškou 335 metrů vůbec nejvyšší stavbou v Česku. Vysílač dlouhých vln v Topolné byl zase postaven pro pokrytí celého tehdejšího Československa. Jaký vysloužilé vysílače bude čekat osud a jak s nimi České radiokomunikace naloží, je zatím otázkou.

Zůstavají soukromé AM vysílače

Po ukončení AM vysílačů Českého rozhlasu zůstanou v provozu ještě některé stožáry, které využívají soukromé stanice. Stanice Český Impuls vysílá na kmitočtu 981 kHz z Líbeznic a Domamilu, ze Zbraslavi je na 1062 kHz šířeno Country Rádio. Rádio Dechovka chce na 1062 kHz zahájit vysílání z Líbeznic-Bořanovic a Davle, kromě toho na kmitočtu 792 kHz vysílá z lokality Stěžery. Dále čtěte: (Čínská vesmírná stanice se údajně ocitla v ohrožení. Hrozila srážka se satelity Starlink Elona Muska).

Zdroj: Wikipedia, Český rozhlas.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu