Čínská vesmírná stanice se údajně ocitla v ohrožení. Hrozila srážka se satelity Starlink Elona Muska

Věda a technika 30. prosince 2021 | 15:00 — Lukáš Bauer
Podle Číny došlo letos dvakrát k bezprostřednímu ohrožení čínské vesmírné stanice Tchien-kung satelity Starlink. Čína podala stížnost u OSN, kde uvedla, že musela v obou případech se stanicí manévrovat, aby se vyhnula střetu s telekomunikačními satelity Starlink.
Další 2 fotografie v galerii
Čínská vesmírná stanice se podle stížnosti Číny ocitla v ohrožení / China Manned Space Agency

Čína upozornila OSN na dva incidenty, které zaznamenala čínská vesmírná stanice Tchien-kung (Nebeský palác), během kterých se musela vyhýbat satelitům Starlink společnosti Elona Muska. Tisíce komunikačních družic Starlink, které na oběžné dráze obíhají, jsou součástí vysokorychlosní internetové sítě, která bude dostupná ve všech částech světa.

Ohrožení čínské stanice

Peking ke stížnosti uvedl i data samotných incidentů, kdy se satelity Starlink ocitly v nebezpečném kolizním kurzu se stanicí Tchien-kung. K prvnímu z nich mělo dojít 1. července a k druhému incidentu 21. října.

Čínská strana také uvedla, že situaci v obou případech vyhodnotila jako nebezpečnou a byla nucena provést se stanicí preventivní manévr, aby eliminovala možnost přímého ohrožení stanice. Společnost SpaceX, jež je provozovatelem tisíců satelitů Starlink, se ke stížnosti zatím nijak nevyjádřila.

Společnost SpaceX v čele s Elonem Muskem po zveřejnění těchto informací čelila nárůstu útoků na stránky společnosti na čínských sociálních sítích. Mezi lidmi se šířily příspěvky odkazující na Muskovy satelity jako na vesmírný odpad.

Vesmírný odpad

Čínské oznámení, ať už je pravdivé, nebo ne, opět ale upozorňuje na fakt, že na oběžné dráze je už velice mnoho družic a vesmírného odpadu, což násobí pravděpodobnost, že v budoucnu ke střetům družic bude docházet stále častěji. Jen satelitů sítě Starlink má být ve vesmíru až 12 tisíc. Dnes se nachází na oběžné dráze celkem přibližně 30 tisíc různých satelitů z nichž mnohé jsou již nefunkční a kontrola nad nimi byla ztracena nebo ukončena. Dále čtěte: (Vědci se provrtali hluboko pod led Antarktidy. Našli tam zcela odlišný svět a živočichy izolované tisíce let).

Zdroj: The Guardian, BBC.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu