Vědci z čínského Wu-chanu objevili nový druh koronaviru. Oproti původnímu představuje větší hrozbu

Věda a technika 31. ledna 2022 | 15:30 — Lukáš Bauer
Výzkumníci laboratoře v čínském Wu-chanu uvedli, že objevili zcela nový druh koronaviru, který je potenciálně mnohem nebezpečnější než jeho předchůdci. Nový koronavirus dostal prozatímní název NeoCoV a podle expertů může v případě, že se přenese na člověka, představovat obrovské nebezpečí.
Další 1 fotografie v galerii
Nový koronavirus může představovat větší nebezpečí než původní kmeny / Depositphotos

Výzkumná laboratoř ve Wu-chanu informovala o objevu nového koronaviru, který dostal název NeoCoV. Podle expertů z laboratoře tento nově objevený koronavirus, pokud se přenese na člověka, může být mnohem nebezpečnější než jeho předchůdci.

Podle čínských expertů je virus smrtelnější a přenosnější než dosud známé varianty SARS-CoV-2, které způsobují onemocnění covid-19. Virus byl objeven u netopýrů v Jihoafrické republice. Na člověka se ale zatím nepřenesl, podle čínských vědců je pravděpodobné, že se tak může stát.

Neúčinné vakcíny

Studie zabývající se NeoCoV zatím neprošla recenzí a odborníci dodávají, že v této oblasti bude zapotřebí ještě dalšího výzkumu. NeoCoV by měl mít návaznost na koronavirus MERS-CoV, což by znamenalo, že protilátky získané překonáním onemocnění covid-19 či očkováním by byly proti nové variantě neúčinné a nedokázaly by ho zastavit.

MERS dokázal v minulém desetiletí zabít jednoho ze tří infikovaných lidí. Od prvního přeskoku na člověka (patrně z velblouda) v roce 2012 byly hlášeny případy nákazy z 27 zemí. Evidováno je 858 úmrtí.

Neznámá míra nebezpečí

Světová zdravotnická organizace (WHO) však veřejnost uklidňuje, aby nepanikařila dokud nebudou provedeny další studie. Podle WHO bude pro určení, zda pro lidstvo představuje nově objevený virus nebezpečí, nutné provést celou řadu výzkumů, které určí míru nebezpečí. Dále čtěte: (Světem se nekontrolovaně šíří nová varianta omikronu. Vědci o ní zatím mnoho nevědí).

Zdroj: Biorix, The print.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu