Létající tanker amerického letectva LMXT se bude účastnit strategických misí

Vojenství 26. března 2022 | 07:41 — Lukáš Bauer
Doplňování paliva za letu je klíčovým strategickým manévrem vzdušných sil. Proto si americká armáda objednala nový tanker, který má mít velmi působivé schopnosti. Podle expertů se bude tento vzdušný obr plný paliva podílet na klíčových strategických misích.
Další 1 fotografie v galerii
Obří tanker umožňuje tankovat stíhačkám za letu / Lockheed Martin / volný zdroj foto

Většina dnešní flotily strategických tankerů americké armády se rychle blíží důchodovému věku, a tak je logickým řešením nový tanker, který má podporovat americké letectvo ve stále reálnějším tichomořském boji, na který se Pentagon připravuje.

LMXT představuje nejpokročilejší strategický tanker dostupný pro americké letectvo a také nejnovější tanker vyrobený společností Lockheed Martin, která navrhla, vyrobila a udržovala tankery pro americké letectvo, námořní pěchotu, námořnictvo a globální operátory pro více než 60 let. LMXT bude sloužit dokonce několika příštím generacím, tak moderní má být.

 

Tanker nové generace

LMXT staví na osvědčeném modelu Airbusu A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT). Nový tanker ale bude mít implementovány novinky, jež požaduje americké letectvo. LMXT tak bude schopen dotankovat většinu amerických armádních strojů včetně F-35A, F-22, F-16, A-10, B1-B, C-17, E-3, E-7, F-15 a P-8A, jak uvedl armádní server Breaking Defence.

Mezi další funkce LMXT, které jej jasně odlišují od ostatních tankerů, patří například výrazně zlepšený dolet a kapacita paliva, dále osvědčený výložník typu fly-by-wire, který je v současné době certifikován a používaný spojenci k doplňování paliva přijímacím letadlům amerického letectva v operacích po celém světě, tanker bude mít také první plně automatický systém doplňování paliva pomocí výložníku vzduch-vzduch (A3R) na světě. Stroj bude mít rovněž operační a bojové osvědčené pokročilé kamerové a vizuální systémy.

Nejnovější inteligentní technologie

Protože technologie běží rychle dopředu, i LMXT bude mít nové technologie implementované tak, aby tanker mohl sloužit hned několika budoucím generacím amerických strojů. Systémy JADC2 s otevřenou architekturou budou nezbytností, stejně tak operační uzel s více doménami, který spojuje LMXT s větším bojovým prostorem, zvyšuje povědomí o situaci na palubě a poskytuje nenabouratelnou komunikaci a datové spojení pro prostředky napříč ozbrojenými silami. Samozřejmostí bude také prostorová flexibilita a dostupnost pro podporu budoucích požadavků a potřeb, jako jsou MEDEVAC a nákladní mise. LMXT je tak impozantní tanker, který odráží adaptabilitu jak ve své fyzické struktuře, tak ve svém technologickém jádru tak, aby mohl sloužit několik následujících desetiletí. Dále čtěte: (Sebevražedné drony Switchblade míří bránit Ukrajinu. Zaměřený cíl nemá šanci uniknout).

Zdroj: The Defense Post, defensenews.com, breakingdefense.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu