Uvnitř kráteru v Číně vědci objevili prastarý primitivní les. Tisíce let rostl nezávisle na okolním světě

Věda a technika 31. května 2022 | 09:04 — Lukáš Bauer
Tým čínských vědců objevil počátkem května primitivní lesní porost, který byl ukrytý před okolním světem tisíce let. Tento zvláštní kus lesa objevili v propadlině, kterou zkoumali speleologové. V rámci průzkumu rozsáhlé propadliny objevili kromě unikátního lesa také tři vchody do podzemí. Les by podle vědců mohl ukrývat nové druhy živočichů a rostlin.
Další 1 fotografie v galerii
V propadlině vědci objevili prastarý primitivní les / Depositphotos

Během průzkumu obří propadliny v zemi, která byla objevena v Číně, vědci z Ústavu krasové geologie Čínské geologické služby učinili zcela ojedinělý objev. Na dně kráteru se jim totiž podařilo objevit velice zvláštní les dávného, primitivního složení. Tento les pravděpodobně na místě roste tisíce let zcela oddělen od okolního světa.

Les je podle vědců plný prastarých stromů tyčících se do výšky až 40 metrů. Jejich větve se přitom táhnou ven z rokle po slunečním světle, které proniká skrz vchod do propasti. Kromě samotného primitivního lesa vědci objevili také celkem tři vchody do krasových jeskyní, které nyní prozkoumají speologové.

Les byl velkým překvapením

Přestože vědci nebyli podle jejich slov překvapeni samotným výskytem podzemních jeskyní, přítomnost takového druhu lesa je nechala v němém úžasu. Průzkumníci věří, že tři jeskyně, které objevili, jsou pozůstatky raného vývoje zemního propadu. Celý průzkum výzkumníkům trval několik hodin kvůli těžko přístupnému terénu.

Propady, zejména v této oblasti Číny, vznikají rozpouštěním horninového podloží pod povrchem. Když k tomu dojde, začnou se tvořit obří propady podobné tomu, který vědci zkoumali. A protože se ve skalním podloží tvoří propasti, ustupuje to vzniku primitivních lesů, jako je ten, který zde byl objeven.

Zvláštní geologie v oblasti

Propadliny v zemi ale nejsou jen přírodní okrasou. Často mohou způsobit nemalé škody. V Číně se například v roce 2020 zhroutila silnice ve městě Sining. Tenkrát zemřelo šest lidí poté, co se do díry propadl autobus, který zrovna nabíral cestující na zastávce.

Podobné propady se nacházejí na mnoha místech planety, ale geologie a klimatické podmínky v autonomní oblasti Guangxi Zhuang umožňují mnohem větší propady půdy. Ty pak vytváří rozsáhlé propasti, které jsou pro vědce velice zajímavými objekty k výzkumu. Dále čtěte: (Nesmrtelné brnění čínských elit. Vzácné nefritové obleky mrtvých se vyráběly i deset let).

Autorský článek, další zdroje: BGR Science, The Guardian.

Témata: les, Čína, objev, propast
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu