Chovatelé v pražské zoo zvířata ochlazují zmrzlinou z ryb a ovoce. Problémy mají zejména mláďata

Věda a technika 02. srpna 2018 | 07:53 — Lukáš Bauer
Tropická vedra devastují doslova celou Evropu a ovlivňují životy nejen lidí, ale také zvířat. V pražské zoo pomáhají chovatelé zvířatům překonat extrémní vedra pomocí zmrzlých ryb a ovoce. V ohrožení se ocitají nejvíce mláďata, která nedokážou dobře regulovat svou tělesnou teplotu.
Chovatelé podávají v tropických vedrech zvířatům zmrzlé ryby a ovoce / Internet

V extrémních vedrech, která v uplynulých dnech zasáhla evropský kontinent, vyžadují zvýšenou péči také zvířata, zejména pak ta v umělém chovu. V pražské zoo pomáhají chovatelé zvířatům překonat kritické teploty nejrůznějšími metodami. Některá zvířata ochlazují pomocí sprchy, jiným podávají zmrzlé ryby či ovoce.

Například jeleni a sobi se mohou chladit v bahništi ve výběhu. Lední medvědi mají k dispozicic bazén a také speciální trysky, které zvhlčují jejich prostředí. Lední medvěd je na vysoké teploty velice citlivý, a proto dostává také zmražené ryby, které pomáhají jeho organismus ochladit.

Zvířata, která snášejí horka hůř, což jsou například některé druhy severských kopytníků či vysokohorských zvířat, dostávají krmení ve stinných místech. V teplém počasí zůstávají zvířatům otevřené i vnitřní prostory, kde často bývá výrazně chladněji než venku.

Ve výbězích, kde není vodní plocha, musí personál několikrát denně měnit zvířatům vodu. Největší problémy působí vedra hlavně mláďatům, která nedokážou adekvátně regulovat svou tělesnou teplotu.

Opatření proti vedrům aplikují také pracovníci pražské záchranné stanice, kde v posledních dnech přibývá dehydrovaných a hubených živočichů, kteří by v přírodě uhynuli. 

Zvířatům v tropických vedrech pomáhají také běžní lidé. Pomoci můžeme například tím, že na zahradu, balkon nebo okenní parapet umístíme mělké misky s vodou, kterou budeme pravidelně každý den měnit. Dále čtěte: (Vědci prokázali, že člověk svou činností změnil klasická roční období na Zemi).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu