Dramatická sucha v Británii pomohla odhalit základy vzácných historických památek

Věda a technika 25. srpna 2018 | 15:52 — Lukáš Bauer
Archeologové ve Spojeném království objevili důležitá archeologická naleziště, která odhalila dlouhotrvající sucha. Objevili tisíce let staré pozůstatky dávných předků stejně jako vzpomínky na druhouo světovou válku.
Archeologická naleziště odhalilo rozsáhlé sucho / Internet

Letošní rekordní teploty v Anglii, jež o více než 7 stupňů překročily běžný roční průměr, pomohly k objevení vzácných archeologických nalezišť. Archeologům se podařilo objevit stovky míst se stopami vedoucími do daleké minulosti.

„Jen během letošního roku jsme objevili stovky nových míst. Historie některých z nich sahá šest tisíc let hluboko do dějin Anglie. Jde o ceremoniální monumenty, o farmy z doby železné, bronzové i z epochy římské nadvlády,“ říká vedoucí leteckého historického průzkumu Damian Grady.

Archeologové díky extrémním suchům mohli pořídit řadu leteckých snímků, které odhalily přítomnost dávných vesnic nebo obydlí. Tráva totiž usychá jinou rychlostí na nedotčeném poli než na zbytcích prastaré zdi či příkopu. Na fotografiích jsou proto zřetelné základy dávných staveb. V jednom případě se archeologům dokonce podařilo objevit opevnění z dob, kdy Británii ovládaly římské legie.

V Irsku byl zase nedávno objeven obrovský nápis „EIRE,“ který byl vytesán na mnoha pobřežních místech během druhé světové války. Tento nápis sloužil pro orientaci pilotů obou stran, aby je upozornil, že se nacházejí na neutrálním území.

Ve Skotsku jsou archeologové na suchých obdobích doslova závislí a krajinu pravidelně snímkují již od třicátých let minulého století. Díky tomu mohou zdejší vědci studovat, jak žili jejich předci, a jakým způsobem se vyrovnávali se suchými roky. Dále čtěte: (Problém s plastovým odpadem získal zcela nový rozměr. Uvolňuje také skleníkové plyny).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu