Dlouho trvající sucha ve střední Evropě odhalila unikátní varování našich předků

Věda a technika 29. srpna 2018 | 09:33 — Lukáš Bauer
Letošní extrémní suché léto odhalilo na několika místech Evropy takzvané hladové kameny, které se ukrývají pod hladinou řek. Nápisy, které do kamenů vytesali naši předkové, varují před suchem. Odhalují se totiž pouze během extrémně suchých roků, které dříve znamenaly velmi špatné živobytí.
Takzvané hladové kameny se po letech objevily také u nás / Internet

Tajemné odkazy dávných předků se odhalily na několika místech Evropy. Hladové kameny, na kterých jsou vytesané nápisy, slouží jako varování před nízkou hladinou řek. Tyto kameny se totiž odhalují pouze během velice suchých let.

Nápisy vytesané do skal v korytech řek jsou velice staré a do kamenů je vytesali naši předkové. Několik těchto kamenů bylo odhaleno také na našem území ve městě Děčín. V korytě řeky Labe, která městem protéká, se nachází těchto kamenů celá řada.

Na jednom z kamenů tak například stojí nápis „Pokud mě vidíte, plačte“. Hladové kameny jsou historickými značkami nízké hladiny vody, které vytvořili obyvatelé města před mnoha staletími. Nejstarší nápis na jednom z kamenů je datován až do roku 1616.

Stejné kameny byly během letošních veder odhaleny také v sousedním Německu. Na hladovém kameni, který se nachází v řece Rýn, stojí podobný nápis z roku 1417, který také varuje před tragickými suchy: „Pokud znovu uvidíte tento kámen, budete naříkat.“

V dávných dobách podobně suchá léta pro lidi znamenala špatnou sklizeň, nedostatek jídla a podstatně vyšší ceny. V souvislosti s nízkou hladinou řek se také zastavila lodní doprava, takže do měst proudilo méně zboží. Dále čtěte: (Nejstarší mumie světa z pouště Atacama se před očima archeologů mění na černý sliz).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu