Archeologové rozluštili záhadu stavitelů pyramid. Našli obří nástroj, který jim pomáhal

Věda a technika 09. listopadu 2018 | 10:40 — Lukáš Bauer
Archeologové konečně po desetiletích přišli na to, jakou techniku používali dávní stavitelé pyramid v Egyptě. Během archeologických prací totiž narazili na důmyslné zařízení, které dělníkům práci s těžkými kamennými kvádry výrazně usnadňovalo. Tento důmyslný stavební nástroj byl navržen před čtyřmi tisíci lety.
Pyramidy byly stavěny velice důmyslnou technologií / Internet

Během archeologických pracích v Egyptě byla objevena chytrá stavební technologie, kterou navrhli staří Egypťané pro stavbu pyramid. Unikátní nástroj, který pomáhal dělníkům dostat těžké kvádry kamene na vrchol, je starý přibližně čtyři tisíce let.

Jedinečný nástroj v podobě rampy s přibližně 20% náklonem objevili náhodou archeologové, kteří zkoumali nápisy v pradávném lomu Hatnab. Dříve se přitom vědci domnívali, že Egypťané neměli prostředky na to, aby mohli kvádry pohybovat více než s 10% náklonem.

Tato starodávná konstrukce vědcům nyní může konečně odhalit, jak byly monumentální stavby postaveny. Stavitelé pyramid tak pravděpodobně používali speciální rampu s kladkami, s jejíž pomocí těžkými kvádry pohybovali směrem vzhůru.

Například Velká pyramida v Gíze je jedním ze starých divů světa díky tomu, že tato obrovská stavba byla postavena zhruba před 4 500 lety a je kompletně zhotovena z obrovských žulových kvádrů. Dosud nikdo přesně nevěděl, jakým způsobem staří Egypťané tyto těžké kameny dostávali k vrcholu pyramidy.

Nyní je pravděpodobné že staří stavitelé používali specializované rampy s dřevěnými stožáry, což mužům umožnilo táhnout kvádry směrem vzhůru pomocí systému kladkostroje. Přesto muselo několik milionů těchto bloků stát obrovské lidské úsilí.

Stavitelé využívali sadu lan omotaných kolem dřevěných kulatých trámů v takovém uspořádání, které umožňovalo, aby všichni lidé působili silou ve stejném směru. Díky této důmyslné technologii mohli překonat dvacetiprocentní náklon. Dále čtěte: (V britském panství po více než 250 letech zpřístupnili zatopené místnosti).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu