Seznamte se: Nejmenší divoká kočka na světě je neúprosným predátorem

Věda a technika 08. dubna 2019 | 14:45 — Lukáš Bauer
Mezi nejmenší divoké kočky světa patří kočka cejlonská a kočka černonohá, obě připomínají spíše kotě. Přes svůj roztomilý vzhled však kočka černonohá obsadila první příčky v žebříčku nejlepších lovců přírody.
Další 3 fotografie v galerii
Kočka černonohá vypadá stále jako kotě / Shutterstock

Kočka černonohá dorůstá v dospělosti do délky okolo 35 centimetrů, takže i přes svůj pokročilý věk může stále připomínat kotě. Oproti tomu je to ale jedna z nejsmrtelnějších kočkovitých šelem.

Drobný ale neúprosný lovec dokáže svou kořist sledovat celou noc, přičemž často urazí vzdálenost i kolem třiceti kilometrů. Mezi divokými kočkami ovšem vyniká hlavně svou úspěšností, která se pohybuje okolo šedesáti procent. 

Tento divoký druh kočky žije pouze na africkém kontinentu v Jihoafrické republice, Botswaně a Namibii. Pro svůj menší vzrůst se specializuje na lov hlodavců, ptáků ale dokáže ulovit i zdejšího zajíce afrického, který může být i větší.

Africká kočka černonohá je dnes ohrožený druh, jehož populace ve volné přírodě se odhaduje na deset tisíc jedinců. Obývá zejména pouště, polopouště a savany jižní Afriky, nejrozšířenější je v poušti Kalahari.

Zajímavostí také je, že podobně jako kočka pouštní ani kočka černonohá nemusí pít. Všechny potřebné tekutiny pro své potřeby dokáže získat ze své kořisti. Na videu, které pochází z kanálu britské televize BBC One, můžete vidět, o jak precizního nočního lovce se jedná.

Kočkovití obývají naši planetu již velice dlouhou dobu. Nedávno vědci zveřejnili informace o unikátním nálezu perfektně zachovalého mláděte dávno vyhynulé šelmy takzvaného lva jeskynního, který se vyznačoval obrovskými tesáky. Dále čtěte: (Těžce ozbrojení strážci rezervace v Kamerunu denně nasazují životy v boji proti pytlákům).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu