Rumunské pralesy, kterým se také říká plíce Evropy, mizí závratnou rychlostí. Těžaři se neštítí ani násilí

Věda a technika 05. ledna 2020 | 14:43 — Lukáš Bauer
Velice znepokojivé zprávy zveřejnila organizace Greenpeace, která uvedla, že v Rumunsku dochází k extrémnímu kácení původního evropského pralesa. Rumunským pralesům, které podle organizace mizí rychlostí až 500 čtverečních metrů za hodinu, se také přezdívá zelené plíce Evropy.
Další 2 fotografie v galerii
Původní rumunský prales mizí závratnou rychlostí / Internet

Takzvané zelené plíce Evropy v Rumunsku podle organizace Greenpeace mizí závratnou rychlostí až 500 čtverečních metrů za hodinu. Podle expertů, kteří z úbytku pralesa viní především bezohledné těžaře, může původní evropský prales v Rumunsku a s ním i celý vzácný ekosystém zmizet během následujících třiceti let.

Rumunské lesy jsou unikátním ekosystémem, který je domovem 13 tisíc druhů rostlin a živočichů. Kácení těchto původních evropských lesů je přitom viditelné i ze záběrů pořízených dronem, kde se dokonce jejich autorovi podařilo zachytit vykrádání lesa těžaři.

„Těžaři nejdříve získají povolení ke správě lesa. Poté těží zdravé stromy, které odvážejí a vydávají je přitom za nemocné. Je to opravdu velká mafie s ročními příjmy kolem jedné miliardy eur,“ uvedl Alex Nedeu, autor záběrů.

Nedeu dokonce při střetu s těžaři skončil před časem zbitý a musel na ošetření do nemocnice. Není to však jediný případ, kde snaha ochránců lesa zabránit těžařům v nelegální těžbě skončila násilím.

Podle organizace Greenpeace zmizí z rumunských lesů přibližně 20 milionů kubíků dřeva každý rok, přičemž celý byznys ovládá velice dobře organizovaná mafie. Tento více než 500 let starý les by mohl být tímto tempem již brzy zcela zničen.

Rumunský prales je přitom unikátním dědictvím a učebnicovým příkladem  smíšeného lesa v mírném pásmu. Tyto lesy jsou díky své rozloze v Evropě zcela unikátní. Pralesy přitom před těžbou chránila jejich neprostupnost, nové technologie si však s tímto snadno poradí. Rumunské úrady o nelegální těžbě ví, příliš tento rostoucí problém však neřeší. Dále čtěte: Korálový útes v Austrálii má velký problém.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu