Obezita je velkou komplikací v případě nákazy koronavirem. Vědci už vědí proč

Věda a technika 13. září 2020 | 08:53 — Lukáš Bauer
Již od prvotní fáze pandemie nového koronaviru si lékaři všímali jedné důležité věci. Velká část pacientů s vážnými příznaky onemocnění COVID-19 byla totiž obézních. Vědci se proto zaměřili na výzkum, který by tuto skutečnost dokázal vysvětlit a zjistili, že tuk funguje jako jakési pomyslné hnízdo.
Další 1 fotografie v galerii
COVID-19 může mít u obézních lidí vážnější průběh / Pixabay

Onemocnění COVID-19 má prokazatelně silnější příznaky u lidí s oslabenou imunitou a také u lidí trpících obezitou. Vědci se proto zaměřili na výzkum, který by dokázal vysvětlit souvislost mezi obezitou a vážnějším průběhem onemocnění.

Během předchozích výzkumů již bylo potvrzeno, že u lidí s nadváhou výrazně narůstá pravděpodobnost, že průběh jejich onemocnění může provázet celá řada zdravotních obtíží. Tito lidé již přirozeně mají větší pravděpodobnost k výskytu i celé řady dalších onemocnění, jako jsou potíže se srdcem nebo například cukrovka.

Nová studie, které se účastnilo 5200 nakažených, z nichž 35 procent bylo obézních, naznačuje, že riziko pobytu v nemocnici kvůi průběhu onemocnění COVID-19 bylo mnohem větší u lidí s vyšším indexem tělesné hmotnosti (BMI). Vědci tak upozorňují na ukázkový příklad toho, jak palčivé jsou některé civilizační problémy.

Souvislost se silným zasažením některých zemí

Podle vědců je tak obezita možným důvodem prudkého zasažení některých zemí, kde je vyšší výskyt lidí s tělesnou nadváhou. Příkladem jsou například Spojené Státy, kde je obezita mezi lidmi již desítky let na vzestupu a statistiky ukazují, že až 42 procent populace je v USA obézní. Jako obézní člověk je považován ten, jehož BMI index přesáhl hodnotu třicet. BMI se vypočítává vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky v metrech.

Důvodů, proč obézní lidé mají silnější průběh onemocnění, je podle vědců hned několik. Tím nejdůležitějším je ale fakt, že nadměrná tělesná hmotnost namáhá celý organismus a nadbytečný tuk může také oslabovat funkci plic, které jsou potom náchylnější k onemocnění.

Tuk může být koronavirovým hnízdem

Autoři jedné studie zjistili, že COVID-19 je nebezpečnější pro obézní pacienty, týká se to ovšem jen mužů. To může souviset se skutečností, že mužům se častěji tuk více ukládá v oblasti břicha. Břišní tuk pak přispívá k produkci hormonu, jenž může zapříčinit vážnější průběh nemoci. V tukových buňkách je také mnohem více receptorů, ke kterým se virus připojuje, když proniká do organismu. Může tak sloužit jako pomyslná líheň koronaviru. Dále čtěte: (COVID-19 může způsobit vážné poškození u dětí. Důvodem je záhadný syndrom).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu