Albánie čelí invazi agresivních krabů. Způsobují rozsáhlé škody

Věda a technika 14. září 2020 | 08:13 — Lukáš Bauer
Doslova postrachem všech albánských rybářů je agresivní druh kraba modrého, který se v tamních vodách velmi přemnožil. Tento agresivní živočich totiž devastuje populaci ryb a ničí rybářské sítě. Díky jeho přemnožení se nyní tamní rybářský průmysl potýká s vážnými problémy.
Další 1 fotografie v galerii
Krab modrý je velice invazivní a agresivní mořský tvor / The National Wildlife Federation

Invazi agresivních krabů modrých čelí kvůli klimatickým změnám albánský rybářský průmysl. Tento druh kraba se totiž výrazně přemnožil a ničí nejen populace ryb v Jaderském moři, ale také trhá rybářské sítě.

Přítomnost tohoto agresivního druhu korýše původem ze západního Atlantiku byla v Albánii poprvé zjištěna v roce 2006. Obecně je mimo svůj původní domov tento druh živočicha považován za invazivní druh, který poškozuje původní mořskou biodiverzitu a způsobuje ekonomické ztráty.

Ryby doslova roztrhají

Krabi jsou zbarveni sytě modrou barvou a přestože mají velice elegantní vzhled, ve skutečnosti jsou nelítostní predátoři. Kvůli přemnožení jsou krabi doslova na každém kroku, dokonce i v rybářských lagunách. Bylo evidováno i několik případů, kdy agresivní krabi trhali ryby přímo v rybářských sítích.

Dravých a červených ryb ubývá, úhoři zcela vymizeli, uvádějí rybáři. Krabi roztrhají ryby na kousky dokonce i v sítích. Tito krabi z exotických oblastí nyní díky klimatickým změnám osidlují oblasti, ve kterých by se jim dříve nedařilo. Krab modrý je dnes na listině sta nejinvazivnějších druhů, které ohrožují biodiverzitu v Jaderském moři.

Krabi rybáře neuživí

Krabů je na Jadranu obrovské množství, přičemž rybáři hovoří i o případech, kdy vyloví čtvrt tuny krabů a jen několik kilogramů ryb. Krabi mají sice velice chutné maso, ale jejich cena je na albánském trhu velice nízká. Takovéto množství krabů by mělo na tamních trzích hodnotu jen okolo 2500 korun, jelikož konzumace krabů není v Albánii tradiční. Dále čtěte: (Tichý oceán se stále více okyseluje. Voda rozpouští schránky některým mořským živočichům).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu