Pastevci v daleké Sibiři objevili dokonale zachovalou mumii obřího tvora

Věda a technika 18. září 2020 | 09:49 — Lukáš Bauer
Na Sibiři bylo pod tajícím permafrostem objeveno již spousta dokonale zachovalých dávno vymřelých zvířat, jakými byli například mamuti. Nyní však pastevci objevili zcela náhodou dokonale zachovalého jeskynního medvěda, který již také vyhynul. Unikátní objev nemá ve světě obdoby.
Dokonale zachovalá mumie medvěda byla objevena v Jakutsku / NEFU RIAEN

V některých oblastech daleké Sibiře, které ještě před několika lety bývaly permafrostem, nyní ve velkém led odtává a odhaluje pozůstaky z dob poslední doby ledové. Již v minulosti v této obrovské oblasti bylo nalezeno několik perfektně zachovalých mamutů, vlků a dalších zvířat.

Nyní však pastevci objevili naprosto dokonale zachovalou mumii dávno vyhynulého druhu medvěda. Tento obrovský jeskynní medvěd vymřel krátce po skončení poslední doby ledové a tisíce let byl ukrytý v permafrostu. Unikátní objev se pastevcům podařil v jakutské oblasti.

Medvěd je zcela zachovaný, má všechny vnitřní orgány, dokonce i nos. Podle místních vědců jde o zcela ojedinělý nález dospělého jedince, u něhož se zachovaly i měkké tkáně. Takovýto objev je nesmírně důležitý pro poznání nejen evoluce tvorů, ale je i skvělým náhledem do dob, kdy naši planetu brázdili tito obří tvorové.

Jedná se o světový unikát

Co se týče přímo medvěda jeskynního, dosud byly objeveny pouze jeho kosterní pozůstatky. Díky předběžné analýze vědci zjistili, že tento tvor zemřel před 22 až 39 tisíci lety. Pro přesnější určení doby však vědci musejí provést radiokarbonovou analýzu. Díky této technice pak budou schopni určit přesné stáří tohoto jedince.

V minulosti se vědcům povedlo objevit pouze kosti medvěda jeskynního. Předběžná analýza naznačuje, že nalezený medvěd žil před 22 tisíci až 39 500 lety. „Je nezbytné provést radiokarbonovou analýzu, abychom určili medvědovo přesné stáří,“ podotkl vědec Maxim Čeprasov ze stejné univerzity.

Vyhynul teprve nedávno

Pastevci mumii medvěda jeskynního, jež vyhynul před 15 tisíci lety, objevili na Velkém Ljachovském ostrově, jež je součástí Novosibiřských ostrovů nacházejících se v Severním ledovém oceánu. Na jiném místě Sibiře byla zase objevena dobře zachovalá mumie medvíděte. Dále čtěte: (Unikátní objev: Vědci našli mumii prehistorického štěněte).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu