V klidné vodě v Polsku čekalo nepříjemné překvapení. Obýval ji totiž nevšední predátor

Věda a technika 06. října 2020 | 11:05 — Lukáš Bauer
Kajmani brýloví pocházejí především z teplých oblastí Jižní Ameriky, kde dorůstají do délek až okolo dvou a půl metru. O to větší bylo překvapení přivolaných odchytových pracovníků, když zasahovali u soutoku dvou řek. Tamní vody totiž obýval více než jeden metr dlouhý jedinec tohoto druhu kajmana.
Další 1 fotografie v galerii
Kajman představoval nebezpečí pro tamní tvory / Pixabay

Překvapení nejen odchytových pracovníků v Polsku, ale i kolemjdoucích způsobil odchyt metr dlouhého kajmana ve vodách na soutoku řek Widawa a Odra. Tento druh nebezpečného plaza totiž běžně obývá teplé oblasti Jižní Ameriky od Venezuely až na jih Amazonské pánve.

Tento exotický predátor si oblíbil vody, kde měl zajištěn dostatek potravy v podobě ryb. V okolí se však pohybuje hodně lidí, a proto musel být predátor odchycen a umístěn do záchranné stanice. Celý odchyt trval podle dostupných informací asi pět minut.

Odchytili ho lidé ze zoo

Tvor byl odchycen speciálně vycvičenými pracovníky zoologické zahrady, kteří s těmito nebezpečnými tvory umějí zacházet, a to za dohledu polské policie. Podle pracovníků zoo by kajman v tamních vodách mohl představovat nejen nebezpečí pro lidi, ale také pro tamní ekosystém.

Podle expertů je však velice pravděpodobné, že by tento exotický tvor nepřežil evropskou zimu a uhynul by. Žije totiž v pomalu tekoucích teplých vodách, nížinných mokřinách a jezerech. Existují záznamy dokonce o výskytu tohoto druhu v oblastech se slanou vodou.

Častá kořist pytláků

Mezi jeho nejoblíbenější potravu patří například obratlovci, ryby, obojživelníci, plazi a vodní ptáci. Kajman brýlový je ve svém přirozeném prostředí často loven kvůli drahé kůži, jejich populace tedy za poslední desetiletí značně klesla. Dále čtěte: (Žlutá řeka je jedním z nejnebezpečnějších toků na světě. Každým rokem si bere mnoho lidských obětí).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu