I některé druhy ptáků znají léčivou sílu bylin. Využívají je ke své ochraně

Věda a technika 10. prosince 2020 | 09:29 — Lukáš Bauer
Vědecký výzkum prokázal, že některé druhy ptáků, jako jsou například vrabci, využívají ke stavbě svých hnízd některé byliny. Tito drobní tvorové totiž znají jejich antiparazitní a léčivé vlastnosti. Díky tomu mohou ochránit svá mláďata před parazity, které je mohou ohrožovat.
Další 1 fotografie v galerii
Vrabci si staví hnízda z pelyňku / Pixabay

Nejnovější vědecká studie naznačuje, že některé druhy ptáků si svá hnízda staví částečně z bylin, které chrání mláďata před parazity. Vědci tuto dovednost pozorovali například u vrabců, čímž dokázali, že ptáci jsou spolu s lidmi a primáty jedinými tvory, kteří byliny účelově využívají.

Vědci se v rámci výzkumu zaměřili na vrabce rezavé, kteří obývají rozsáhlé oblasti v Číně. Tito drobní ptáci ke stavbě svých hnízd využívají pelyněk, pouze ale v určitém množství. Během experimentu výzkumníci vrabcům tuto bylinu do hnízda opakovaně přidávali, nebo ji naopak z hnízd odebírali. K jejich překvapení vrabci vždy její množství upravili na původní stav, což naznačuje, že vědí, v jakém množství ho využít, aby byla ochrana proti parazitům účinná.

Lepší kondice ptáků

„Když mají v hnízdech pelyněk, jejich mláďata mají méně parazitů a bývají celkově větší a zdravější,“ uvedl jeden z autorů studie William Feeney z Griffithovy univerzity na východním pobřeží Austrálie.

Vědci byli využíváním pelyňku právě vrabci velice překvapeni. Tato bylina je totiž známá svými léčivými schopnostmi a dříve bylo běžné, že se z něj dělaly výluhy. Listy pelyňku totiž obsahují látky, které působí velice dobře proti parazitům a nejrůznějším infekcím.

Lidé se učili od zvířat

Vědci se na základě výzkumu domnívají, že dávní lidé mohli léčivost bylin zjistit i díky tomu, že viděli, jak je využívají některá zvířata. Právě vrabci se totiž zaměřují pouze na pelyněk a žádné jiné byliny do svých hnízd nedávají. Z toho je tedy zřejmé, že listy rostliny využívají jako ochranu proti parazitům. Dále čtěte: (Vědci popsali tajemství téměř nezničitelného druhu brouka. Je naprosto výjimečný).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu