Vědci počítají škody po otravě řeky Bečvy kyanidy. Jako zázrakem přežila většina druhů

Věda a technika 22. prosince 2020 | 21:04 — Lukáš Bauer
Zářijová ekologická havárie, která postihla tok řeky Bečvy, zanechala v jejím biotopu vážné následky. Podle expertů však většina druhů silnou otravu přežila a jejich zdecimovaná populace se může během několika příštích let zotavit. Život by se tak měl na jaře do řeky pomalu začít vracet.
Další 1 fotografie v galerii
Otrava v řece Bečvě způsobila masivní úhyn ryb / Pixabay

Během havárie v povodí řeky Bečvy došlo k obrovskému úhynu ryb a dalších živočichů. Kvůli rozsáhlému úniku kyanidů do povodí řeky uhynulo nejméně 40 tun ryb, které byly převezeny do kafilerií.

Podle expertů z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), Ústavu biologie obratlovců AV ČR, Českého rybářského svazu a Povodí Moravy má neštěstí také jednu pozitivní stránku. Přestože byla většina života z řeky vyhubena, přežila většina druhů. Díky tomu by se jejich populace mohla rychle obnovit.

Okolnosti havárie jsou nejasné

Ekologická havárie v podobě velkého úniku kyanidů se odehrála 20. září na území mezi Valašským Meziříčím a Přerovem. Příčina úniku je zatím neznámá a okolnosti havárie dosud vyšetřuje policie.

Podle výzkumníků, kteří se otravou řeky zabývali, z pozorování vyplývá, že otrava zasáhla mnohem více starší ryby než samotné plody. Díky tomu bylo zjištěno, že k havárii nejspíše došlo někde v oblasti Hustopečí, kde byla naměřena prakticky nulová přítomnost větších ryb.

Rychlá obnova řeky

„Pozitivním zjištěním byla přítomnost alespoň malého počtu generačních ryb některých druhů, jako je tloušť, ostroretka či ouklejka, které budou základem dalších generací. Jasný pokles množství ryb je v zasažených lokalitách v porovnání s kontrolní lokalitou ve Valašském Meziříčí patrný,“ uvedla mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

Vědci se domnívají, že Bečva má ideální podmínky pro velice rychlé obnovení všech druhů, které ji obývaly před havárií. Je to zejména díky přírodnímu charakteru koryta řeky, které umožňuje přirozenou reprodukci vodních živočichů. Dále čtěte: Byl objeven zcela neznámý druh opice. Rovnou byla zařazena na seznam kriticky ohrožených druhů.

Témata: tvor, řeka, otrava, kyanid, jed
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu