Z Evropských řek pomalu mizí život. Vyhynulo až devadesát procent velkých říčních tvorů

Věda a technika 14. ledna 2021 | 19:41 — Lukáš Bauer
Skupina německých biologů z Leibnitzova ústavu v rámci nedávného výzkumu upozornila na znepokojivou situaci ohledně života nejen v evropských řekách. Podle závěrů jejich studie totiž za posledních čtyřicet let zmizelo téměř 90 procent všech velkých sladkovodních zvířat.
Další 2 fotografie v galerii
Říční ekosystémy jsou podle biologů ohroženy / Pixabay

Biologové z Německa prováděli v loňském roce průzkum biodiverzity v okolí řek a upozornili na výrazný úbytek sladkovodních živočichů. Podle jejich výzkumu tak během čtyřiceti let zmizela z řek většina velkých ryb, savců a ptáků. Vědci tvrdí, že vymírání života v řekách se týká prakticky celého světa kromě nedostupné Antarktidy.

Říční ekosystémy jsou podle biologů ohroženy

Jezera a řeky pokrývají pouze jednu setinu povrchu Země, ale jsou domoven třetiny všech obratlovců. Tyto říční ekosystémy jsou podle biologů značně ohroženy a život v řekách stále mizí. Vědci se přitom zaměřili na tvory, kteří žijí v blízkosti vodních toků a váží více než třicet kilogramů.

Podle jejich výzkumu došlo k největšímu úbytku těchto tvorů mezi roky 1970 a 2012, kdy ubylo až osmdesát procent těchto tvorů. Největší úbytky evidují vědci v oblasti Malajsie, jihovýchodní Asie a také číny, kde vymřelo až 99 procent velkých sladkovodních zvířat.

Největší jsou nejvíce ohroženi

Mezi nejohroženější tvory patří například jeseter a sumec, který ubylo až 94 procent. Velké ztráty ale zaznamenali vědci také u plazů. Za klesajícím množstvím velkých zvířat je hlavně nadměrný lov a stav řek, které jsou stále více regulovány přehradami a zpevněnými břehy.

„Asi osm set z nich je navíc plánováno v kriticky důležitých místech s vysokou biodiverzitou a doposud velkým množstvím megafauny, jako je oblast Amazonky, Konga, Mekongu nebo Gangy,“ uvedl hlavní autor studie Fengzhi He.

Odolné druhy přežívají

Vědci ale také upozorňjí na fakt, že některým velkým tvorům, kteří téměř vyhynuli se nyní daří. Mezi tyto patří například americký bobr, nebo jeseter sachalinský, kteří žijí v Severní Americe. Evropské řeky si nevedou příliš dobře, díky tom, že protékají mnoha státy a proto je velmi náročná koordinace ochrany zvířat. Dále čtěte: (Kolik neobjevených tvorů se ukrývá v oceánu? Vědci mají konečně jasno).

Témata: tvor, vyhynutí, řeka, ryba
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu