Mládě tohoto tvora se nenarodilo ve volné přírodě tři tisíce let. Nyní však došlo k překvapivému průlomu

Věda a technika 27. května 2021 | 08:47 — Lukáš Bauer
Vědci se domnívají, že ve volné přírodě se nenarodilo mládě ďáblů medvědovitých více než tři tisíce let. Nyní však došlo k překvapivému průlomu a tento ikonický tvor po několika tisíciletích splodil v přírodě mládě. Takzvaný tasmánský čert, jak se tomuto agresivnímu predátorovi přezdívá, prakticky vymizel z kontinentální Austrálie po příchodu původních obyvatel a také v důsledku přemnožení psů dingo.
Další 3 fotografie v galerii
Tasmánský čert je velice agresivní tvor / Depositphotos

Ikonický australský tvor, takzvaný tasmánský čert, ve volné přírodě vyhynul v pevninské části Austrálie před zhruba třemi tisíci lety. Ďábel medvědovitý na australském kontinentu vymizel zejména díky původnímu obyvatelstvu, velkým suchům a také přemnožení psů dingo, kteří mu silně konkurovali. 

Zhruba před rokem byl tento druh masožravého vačnatce navrácen do volné přírody v rezervaci národního parku Barrington Tops. Ochránci parku nyní oznámili skvělou zprávu o narození celkem sedmi mláďat tasmánského čerta, což je skutečný průlom. Mládě tohoto tvora se totiž v kontinentální Austrálii nenarodilo několik tisíciletí.

V rezervaci jsou spokojení

V národním parku, který se nachází severně od Sydney, se tasmánským čertům očividně daří. Celá rezervace je oplocena, čímž správci parku chtějí předejít zejména úhynu cenných zvířat v důsledku srážek s automobily a předejít tak často smrtelným nehodám. Tasmánským čertům v rezervaci hraje do karet také skutečnost, že se v rezervaci nenachází žádný jiný druh predátora.

„Pozorovali jsme je z dálky a vstoupili jsme, až když jsme si šli potvrdit narození prvních mláďat. Bylo to úžasné. Poté naši pracovníci zkontrolovali zdravotní stav mláďat a potvrdili, že všechna jsou v pořádku a zdravá,“ prohlásil Tim Faulkner z jedné z ekologických organizací Aussie Ark. 

Pohnutý osud

Správci parku věří, že se jedná o jedná o naprosto klíčový krok k úspěšnému vrácení ďábla medvědovitého do volné australské přírody. Tito tvorové byli před třemi tisíci lety vytlačeni pouze do ostrovní Tasmánie, kde přežívali až do dnešních dob. Jejich počty v této oblasti však v devadesátých letech začaly výrazně klesat kvůli zákeřnému nakažlivému druhu rakoviny. Poté, co jejich populace klesla o více než 80 procent, byl druh zařazen na seznam ohrožených zvířat. Dále čtěte: (Doslova ikonický přírodní útvar na Galapágách už není k vidění. Pod svou tíhou se zřítil do moře).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu