Na českém území existovali gigantičtí krokodýli. Měřili až šest metrů

Věda a technika 28. května 2021 | 11:24 — Lukáš Bauer
Vědci před lety objevili na Štrambersku obří fosilie zubů neznámého predátora a nyní se jim tyto fosilní záznamy staré miliony let podařilo identifikovat. Na výzkumu, jehož cílem bylo popsat tvora, kterému zuby patřily, pracovala řada vědců ze zahraničí i České republiky. Jeho výsledkem je popsání obřího druhu krokodýla, který měřil až šest metrů na délku.
Další 1 fotografie v galerii
Obří krokodýl žil na našem území / Depositphotos

Mezinárodní tým vědců z oboru paleontologie s pomocí českých kolegů objevil dosud neznámý druh krokodýla, který před miliony lety žil na našem území. K popsání tohoto obřího prehistorického krokodýla vedl vědce nález zubů, které byly před více než sto lety objeveny poblíž Štramberka.

Nově popsaný tvor patří podle expertů k zástupcům dvou evolučních větví mořských příbuzných krokodýlů, kteří se nazývají Thalattosuchia. Vědci k výzkumu využili nalezené zuby, stejně jako znalosti, které už o těchto pravěkých predátorech nasbírali v minulosti.

Stoletý nález

Zuby, díky kterým tento druh obřího krokodýla vědci popsali, ležely více než sto let v Přírodovědném muzeu ve Vídni, kde si jich všiml jeden z autorů studie. Poté je začal se svými kolegy studovat moderními vědeckými metodami. Díky bedlivému výzkumu zjistili, že tvor, kterému obrovské zuby patřily, byl ve skutečnosti pravěký krokodýl, který obýval rozsáhlé oblasti dnešní střední Evropy před více než 130 miliony let.

Dva druhy obřích plazů

Oba plazi, které vědci popsali, patřili do skupiny Metriorhynchidae a žili v období křídy. Na rozdíl od dnešních krokodýlů byli velice dobře přizpůsobeni životu. Podle vědců totiž měli zvláštně tvarované končetiny, které používali jako pádla. Také jejich ocas byl zakončený mohoutnou ploutví. Jejich život se však od dnešních druhů příliš nelišil a stejně jako dnešní krokodýli byli i tito na samém vrcholu potravního řetězce. Jeden ze dvou popsaných druhů se živil jinými velkými plazy, kteří žili v křídových mořích. Druhý se naopak specializoval spíše na kořist, která měla pevné skořápky. Dále čtěte: (Děsivý tvor přezdívaný „král bažin“ obýval naši planetu před stovkami milionů let. Dorůstal obřích rozměrů).

Témata: krokodýl, zub, pravěk, objev
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu