Archeologové objevili kostru starou 3000 let. Jevila známky strašlivých zranění po útoku žraloka

Věda a technika 27. června 2021 | 10:09 — Lukáš Bauer
Archeologové v Japonsku objevili kosterní pozůstatky muže, které na první pohled vykazovaly známky děsivých zranění. Při bližším ohledání pak vědci zjistili, že se dotyčný stal pravděpodobně obětí útoku žraloka bílého. Muži totiž chyběla ruka i noha a zemřel nejspíše v důsledku vykrvácení.
Další 2 fotografie v galerii
Velký bílý žralok může snadno způsobit smrt člověka / Depositphotos

Přestože je útok žraloka na člověka velice výjimečným aktem, čas od času se smrtelné incidenty stávají, a stejně tak se stávaly i v dávných dobách. Při zkoumání pozůstatků více než tři tisíce let starého pohřebiště lovců a sběračů v Japonsku vědci objevili pozůstatky muže, které vykazovaly známky závažného poranění. Svá zjištění vědci popsali v odborném časopise Journal of Archaeological Science.

Vědci po ohledání oběti konstatovali, že se bezpochyby jedná o následky útoku žraloka bílého nebo žraloka tygrovaného, kteří se v okolí Japonska hojně vyskytují. Archeologové tak popsali a identifikovali dosud nejstarší nalezenou oběť žraločího útoku v historii.

Stovky koster

Kostra muže, který podlehl útoku žraloka, pochází z pohřebiště Tsukumo v japonské prefektuře Okajama. To bylo objeveno dělníky během stavby již v roce 1915. Z tohoto pohřebiště bylo vyzvednuto a uloženo v depositu více než 170 koster. Vědci nyní kostry zkoumali a narazili na jednu, která vykazovala známky záhadného traumatu velkého rozsahu. Muži chyběla noha a ruka, a bylo tedy zřejmé, že podlehl těžkému poranění.

Na kostech muže bylo objeveno více než 790 stop zranění a vědci byli nejdříve zmateni kvůli tomu, že byl muž pohřben ve vnitrozemí na tomto pohřebišti. Až v rámci pozdějšího průzkumu si vědci uvědomili, že zranění jsou podobná těm, která na lidských kostech zanechávají žraločí zuby.

Stopy na kostech

Po útoku žraloka jsou na lidských kostech patrné známky řezání, drcení a trhání ostrými zuby, přičemž nejvážněji bývají poškožené právě dolní končetiny. Stejné známky objevili vědci i na jedné dolní končetině tohoto muže. Podle vědců se jednalo o muže ve věku do 25 let, který se pravděpodobně živil jako rybář. Po smrti ho pak jeho blízcí pohřbili na pohřebišti mezi ostatní členy kmene. Dále čtěte:(Byl objeven neznámý druh pravěkého žraloka. Ve vodě létal podobně jako rejnok.

Zdroj: Arstechnica.com

Témata: žralok, útok, muž, Japonsko
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu