Je to teprve začátek, tvrdí vědci. Extrémní záplavy a tornáda budou Evropu devastovat stále častěji

Věda a technika 23. července 2021 | 14:21 — Lukáš Bauer
Silné záplavy, přívalové deště, bouře a tornáda - taková je podle závěrů nové vědecké studie budoucnost na evropském kontinentu. Tragický pohled na zničené ulice německých a belgických měst může podle vědců být v Evropě stále častější v důsledku probíhajících změn klimatu.
Další 2 fotografie v galerii
Bouře s přívalovými dešti mohou být v Evropě stále častější / Depositphotos

Události posledních týdnů, které se na evropském kontinentu odehrály v podobě tornáda nad Českem a extrémních záplav v Německu a Belgii, mohou být podle vědců stále častější. Podle nové studie vědců z univerzity v Newcastlu založené na počítačovém modelování, bude v budoucnu pravděpodobnost výskytu takto extrémních katastrof na evropském kontinentu až čtrnáctkrát vyšší než dosud.

Podle vědců pod vedením Abdullaha Kahramana představují největší nebezpečí právě pomalé bouře, které v uplynulých týdnech zasáhly západ Německa a Belgii. Tyto bouře jsou totiž známé tím, že dokáží vyvolat velice rychlé a ničivé záplavové vlny, jelikož umožní dopad velkého množství vody na metr čtvereční.

Ideální podmínky pro vznik záplav

Takové bouře vznikají spojením několika faktorů, kterými je obrovské množství vody zadržované v atmosféře, jež je způsobeno vysokou teplotou vzduchu. Za pomalý pohyb bouře pak podle vědců může hlavně rychle se oteplující Antarktida, což zpomaluje proudění vzduchu v atmosféře. Pokud se ještě přidá deštivější letní měsíc, kdy půda absorbuje značné množství vody, vznikají podmníky, které jsou ideální pro takzvané bleskové povodně.

Díky novým moderním technologiím jsou vědci schopni předpovídat budoucí vývoj klimatických podmínek v nejrůznějších oblastech. Se stále rostoucím výpočetním výkonem počítačové simulace umožňují stále přesnější předpovědi budoucího vývoje.

Změny v celé Evropě

Podle výsledků studie pomalu se pohybující bouře vznikají převážně v letních měsících, zejména pak v srpnu. Určitým překvapením však pro vědce byl fakt, že počítačové modely ukázaly výrazné změny počasí prakticky na celém evropském kontinentu včetně Velké Británie a Skandinávie. Vědci také předpokládají, že se na evropském kontinentu mohou stále častěji objevovat tornáda, svou silou podobná tomu, které zasáhlo před nedávnem jižní Morvau. Dále čtěte: (Amazonie se mění k nepoznání. Přestává zastávat životně důležitou funkci pro naši planetu).

Zdroj info: Advanced Space and Earth Science.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu