Speciální podzemní radar odhalil neuvěřitelný objev v Mexiku. Pod povrchem se ukrývají záhadné stavby

Věda a technika 01. listopadu 2021 | 12:13 — Lukáš Bauer
Z povrchu sice nejsou vidět, ale jen několik metrů pod povrchem se nachází na území Mexika množství staveb z období Mayů, které ještě nebyly objeveny. Vědci nyní ohlásili jedinečný objev několika stovek dávno ztracených obřadních míst, která prolínají civilizace Mayů a Olméků.
Další 2 fotografie v galerii
Technologie Lidar dokáže mapovat, co se skrývá pod zemí / Pixabay

Pod povrchem Mexika se skrývá množství mayských a olmeckých staveb, které byly dávno zapomenuty. Spoustu z nich už vědci odhalili, ale mnoho jich na své objevení teprve čeká. Skupina archeologů nyní díky technologii Lidar objevila několik stovek obřadních míst, která spojovala dávné civilizace Mayů a Olméků. 

Speciální podzemní radar na jihu Mexika odhalil množství v podzemí ukrytých staveb, které se rozkládají na celkovém území 32 tisíc čtverečních mil. Celkem díky technologii Lidar identifikovali obrysy 478 obřadních míst, která byla většinou skryta pod nánosem zeminy a vegetace.

Infračervené spektrum

Díky této technologii už se podařilo objevit na území Mexika, Guatemaly a Belize obrovské množství mayských staveb včetně zavlažovacích sytémů a hrází na zadržování vody. Infračervené paprsky dokáží pronikat hustým listím a měřit výšku země nad pevným podložím. Výsledky těchto průzkumů už ukázaly, že mayská civilizace byla mnohem rozsáhlejší, než si dříve vědci uvědomovali.

Zapomenuté památky

Nejstarší památka, kterou se díky této technologii podařilo objevit, bylo obřadní centrum zvané Aguada Fenix, které se nachází poblíž hranice Mexika s Guatemalou. Nově objevená obřadní místa sice nejsou tak velká jako Aguada Fenix, ale ukazují, jak hustě osídlené území oblast jižního Mexika představovala v období mayské civilizace.

Vědci tvrdí, že místa byla pravděpodobně postavena mezi roky 1100 př. n. l a 400 př. n. l. Jejich stavba byla pravděpodobně dílem různých skupin lidí, kteří sdíleli společné kulturní myšlenky. Všechny stavby také vykazují znaky typické pro civilizaci Olméků i Mayů, což naznačuje, jak úzce se tyto dvě civilizace prolínaly. Podobné objevy mají obrovský historický význam pro celý americký kontinent. Dále čtěte: (Vědci konečně zjistili, odkud pochází záhadný signál, který byl zachycen koncem loňského roku radioteleskopem).

Zdroj: Arstechnica.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu