V roce 1994 se s Jupiterem srazila známá kometa. Kolosální podívaná vědcům zanechala důležitá data

Věda a technika 23. března 2021 | 11:37 — Lukáš Bauer
V roce 1994 astronomové zaznamenali fenomenální srážku komety Shoemaker-Levy 9 s Jupiterem, která, jak se zdá, může stále nabídnout cenná data pro vědecké výzkumy. Vědci se nyní po šestadvaceti letech od doby, kdy kometa do plynného obra narazila, dozvěděli díky datům z této události důležité poznatky o gigantických vichřicích na jeho povrchu.
Další 3 fotografie v galerii
Na Jupiteru panují extrémní podmínky / Depositphotos

Díky nové analýze stop po dopadu komety Shoemaker-Levy 9, které se stále nacházejí v atmosféře Jupiteru, vědci získali vůbec první přímé důkazy o extrémně silných stratosferických větrech v bezoblačné vrstvě atmosféry.

V některých oblastech Jupitera foukají pásy vzdušných proudů zvané trysky, které se pohybují rychlostí až 400 metrů za vteřinu, což je 1440 kilometrů za hodinu. Výrazně tak převyšují nejvyšší rychlost pozemského větru. Na Zemi byl dosud naměřen pouze vzdušný proud o rychlosti kolem 172 metrů za vteřinu, tedy 620 kilometrů za hodinu.

Částice z nárazu komety

Zánik komety Shoemaker-Levy 9 byl jednou z nejpozoruhodnějších událostí, které měli astronomové možnost pozorovat. Kometa se ocitla v samé blízkosti gigantické planety, která ji svou gravitační silou roztrhala na kusy. Úlomky komety zůstaly přibližně dva roky na oběžné dráze, než se pomalu dostaly do vyšších vrstev atmosféry Jupiteru.

Sestup materiálu do atmosférických vrstev Jupiteru byl pro vědce obrovský dar, protože díky částicím z komety, které na Jupiteru ještě nebyly, mohli astronomové počítat sílu větrů. Mezi tyto prvky patřil například čpavek a kyanovodík, který lze v atmosféře Jupiteru detekovat dodnes. 

Rovníkové větry

Kolem rovníku planety naměřili silné větry o rychlosti až 600 kilometrů za hodinu a vyvrátili tak dosavadní předpoklady, že takzvané aurorální větry budou klesat na síle s tím, jak se zmenšuje nadmořská výška. Vědci dříve předpokládali, že se rozptýlí před dosažením stratosféry. Dále čtěte: (Sonda obíhající Jupiter pořídila po 5 letech ve vesmíru úžasné fotografie).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu