Propady komunikace na Břeclavsku přišly archeologům zvláštní. Nakonec zjistili, že se pod silnící nacházejí záhadné chodby

Věda a technika 23. června 2021 | 06:37 — Lukáš Bauer
Archeologové v Milovicích na Břeclavsku objevili síť prastarých chodeb, kterými pocházeli ještě lovci mamutů. K tomuto nálezu zcela ojedinělého rozsahu je přivedly opakované propady místní komunikace. Na místě, kde se vozovka propadala, proto zahájili výkopové práce a jejich předpoklad se skutečně potvrdil.
Další 1 fotografie v galerii
Chodby s nestabilními stropy způsobily propad silnice / Archeologický ústav Brno

Archeologům se v Milovicích podařil objev obrovského rozashu poté, co začali kopat na místě, kde se opakovaně propadala silnice. Běhěm archeologických prací se jim podařilo odkrýt až třicet tisíc let staré kosti mamutů, mnoho zubů a spoustu dalších pradávných artefaktů. Archeologové zde kopou delší dobu a nyní se blíží do závěrečné fáze průzkumu sítě chodeb s nestabilními stropy, která se pod místní komunikací nachází.

Vědci v průběhu záchranných prací odkryli několik vrstev vykopávek z různých období. Nejstarší vrstva artefaktů, kterou objevili, pocházela z raného období paleolitu, tedy z kultury, která předcházela slavným lovcům mamutů.

Neobvyklé umístění

Celé naleziště je unikátní nejen svým rozsahem, ale také svým umístěním. Vědci totiž uvedli, že všechna předchozí naleziště v oblasti Pálavy byla obejvena na svazích kolem řeky Dyje, toto jediné se však nacházelo přímo v údolí. Jedná se tak o velice neobvyklé umístění dávného osídlení.

Nejedná se o jediné naleziště u Milovic, protože vědci v oblasti zkoumají ještě další tři naleziště ze stejného období. Vědci se však domnívají, že v Milovicích se ukrývá nalezišť ještě mnohem více a mnoho z nich se údajně nachází přímo pod základy místních domů.

Naleziště obrovského rozsahu.

Naleziště v Milovicích bylo objeveno poté, co v roce 2009 došlo k prvnímu samovolnému propadu komunikace. Tehdy poprvé archeologové získali možnost nahlédnout do spletité stítě chodeb, která se pod zemí nachází. Vědci svým rozsahem toto naleziště přirovnávají k Dolním Věstonicím, kde byla nalezena legendární Venuše. Jaké další skvosty na ně v bahně čekají ani zda se jim podaří najít druhou Venuši však zatím netuší.Dále čtěte: (Při stavbě dálničního obchvatu archeologové odkryli kostru muže s kamennou čepelí. Jedná se o zcela unikátní nález).

Zdroj: Česká televize

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu