Éra olovnatého benzínu po sto letech definitivně skončila. Super a Special už jsou pouze historickým pojmy

Auto 02. září 2021 | 11:09 — Lukáš Bauer
Alžírsko oficiálně ukončilo prodej benzínu s přidaným olovem, který je dobře znám pod názvy Super a Special. Tento typ paliva do nákladních i osobních automobilů se hojně využíval téměř sto let. V České republice byl prodej tohoto benzínu ukončen před dvaceti lety.
Další 1 fotografie v galerii
Special spalovala především stará auta / Depositphotos

Příroda slaví oznámení programu OSN pro životní prostředí, ve kterém stojí, že Alžírsko oficiálně ukončilo prodej benzínu s přidaným olovem. Tato země byla poslední na světě, která tento vysoce škodlivý typ paliva používala. Po více než sto letech tak definitivně skončila éra paliv, která byla v České republice dobře známá pod názvy Super a Special.

Negativní dopad paliva s přidaným olovem byl rozpoznán již v druhé polovině dvacátého století a většina vyspělých zemí od jeho prodeje začala ustupovat. Tento typ paliva měl totiž na svědomí kontaminaci vzduchu, půdy i vodního prostředí. U lidí pak byla prokázána četná srdeční onemocnění, rakovina a především mozková mrtvice.

Zkázonosný vynálezce

Olovo se do benzínu začalo přidávat ve 20. letech minulého století kvůli zvýšení výkonu motorů. Strůjce této zkázonosné myšlenky byl americký inženýr a chemik Thomas Midgley, který si však byl rizik již v té době částečně vědom. Olovo přidané v benzínu totiž způsobovalo, že se benzín nevzňal před potřebným zažehnutím. Stejný člověk také objevil freony, které se v mnoha zemích tajně používají dodnes a které výrazným způsobem přispěly k ozonové díře.

První negativní dopady Midleyho vynálezu se dostavily už po čtyřech letech, když v rafinerii zpracovávající olovnatý benzín zemřelo několik dělníků a další skončili v nemocnici s otravou. Úřady po tomto incidentu rafinerii uzavřely, avšak šíření olovnatého benzínu do světa to nezabránilo.

Krátkozraké výhody

Výhody, které totiž palivo s příměsí tetraethylolova nabízelo, byly velice lákavé. Zemím se ho i přes jeho toxické účinky na okolní prostředí vyplácelo spalovat dál. Trvalo však ještě mnoho let, než se ukázalo, jak škodlivé toto palivo ve skutečnosti pro lidi je. Teprve v 80. letech se tak první země uchýlily k zákazu spalování těchto paliv.

Ještě v roce 2000 paliva s olovem spalovalo 168 světových zemí a mezi nimi nechyběla ani Česká republika, kde se paliva prodávala pod označením Super a později také Special. Severní Korea, Myanmar a Afghánistán přestaly olovnatý benzin prodávat do roku 2016 a v druhé polovině minulého desetiletí toto toxické palivo dál používala jen hrstka zemí včetně Iráku, Jemenu a Alžírska. Dále čtěte: (Čína zahájila provoz zvláštního typu jaderného reaktoru).

Zdroj: UNEP.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu