Výzkum odhalil nové tajemství chobotnic. Na Zemi byly dávno před dinosaury

Věda a technika 14. března 2022 | 12:43 — Lukáš Bauer
Paleontologům se podařilo prozkoumat 330 milionů let starou fosili, která byla objevena v americké Montaně. Nový výzkum ukázal, že se jedná o dosud nejstaršího známého předka chobotnic. Výzkum tak naznačuje, že kořeny evoluce těchto zvláštních mořských tvorů sahá mnohem dále, než se původně vědci domnívali.
Další 2 fotografie v galerii
Evoluce chobotnic sahá do dob dávno před dinosaury / Pixabay

Skupina paleontologů našla v Montaně velice pozoruhodnou fosilii tvora, o kterém se domnívali, že by mohl být pradávným předchůdcem chobotnic. Díky novému výzkumu se jim podařilo jejich domněnku potvrdit. Více než 330 milionů let stará fosilie tak naznačuje, že evoluce chobotnic sahá mnohem dále, než se doposud předpokládalo.

Díky detailní analýze vzorku vědci zjistili, že prehistorický bezobratlý tvor žil o desítky milionů let dříve, než vědci předpokládali. Hlavonožci tak pravděpodobně vznikli ještě dávno předtím, než se na Zemi objevili dinosauři. Jejich studii publikoval vědecký časopis Nature Communications.

Předchůdce chobotnic

Fosilní nález vědcům prozradil, že tento nenápadný tvor měřil pouhých dvanáct centimetrů, i přesto se ale jedná o velice důležitý kousek chybějící skládanky v poznání života hlavonožců. Tato prehistorická chobotnice se od těch současných lišila především v počtu chapadel, kterých měla méně. Podle stavby těla vědci také určili, že tento živočich pravděpodobně obýval mělká teplá moře.

Unikátní fosilie

Tento objev je z vědeckého hlediska naprosto unikátní také proto, že zachovalých fosilií hlavonožců je díky absenci kostry jen velice málo. Měká schránka jejich těla se ve fosilních záznamech nenachází příliš často.

„Fosilie měkkých tkání se nacházejí velmi vzácně, s výjimkou několika málo míst. Je to úžasný nález. Posouvá to předky dnešních chobotnic mnohem dál do minulosti, než jsme zatím věděli,“ uvedl k objevu zoolog Mike Vecchione ze Smithsonian National Museum of Natural History.

Desítky let bez povšimnutí

Fosilie byla objevena ve známé vápencové formaci Bear Gulch v Montaně v roce 1988 a od té doby ležela v archivu. Během pátrání po fosiliích žraloků je však na jednom z kamenů zaujaly zřetelné otisky chapadel, což vedlo k zahájení výzkumu. Velice dobře dochovaná fosilie také detailně ukázala přítomnost ikoustového váčku. Dále čtěte: (Tento podivný druh klíšťat se dožívá až třiceti let. Na svou kořist dokáže číhat celé roky).

Zdroj: Nature.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu