Obří elektrárnu v Rakousku bude střežit robotický pes. Dokáže řešit celou řadu nebezpečných situací

Elektronika 01. června 2022 | 10:46 — Lukáš Bauer
Rozsáhlý komplex vídeňské elektrárny bude nově hlídat robotický pes Energy dog. Tento čtyřnohý robotický pomocník je vybaven celou řadou přístrojů, dokáže odhalit množství nebezpečných událostí a hrozeb, které mohou provoz elektrárny provázet.
Další 1 fotografie v galerii
Robot bude hlídat obří elektrárnu v Rakousku / Wien Energie / volný zdroj

Americká společnost Boston Dynamics dodala svého robotického psa do Rakouska, kde se stane členem ostrahy obrovské elektrárny ve Vídni. Tento robotický pomocník dostal od zaměstnanců jméno Energy Dog. Robot o váze čtyř desítek kilogramů je vybaven celou řadou senzorů i kamer, které mu dávají akustické a obrazové informace. Díky tomu může robot odhalit mnoho hrozeb, na které může upozornit zaměstnance elektrárny.

Umělá inteligence

Robotický pes se dokáže pohybovat rychlostí kolem šesti kilometrů za hodinu a dokáže rozpoznat například únik plynu, požár, nebo přítomnost chemických látek. V současné době robot, který je vybavený umělou inteligencí, prochází fází účení. Experti z elektrárny Simmering psovi poskytují důležitá data a znalosti, na jejichž základě si robot vytvoří své vlastní matematické operace a modely, kterými je pak poháněna umělá inteligence. Díky těmto znalostem pak bude robot schopen zajišťovat také některé operace v provozu elektrárny.

„Učí se od svých lidských kolegů, získává cenné zkušenosti a spolupracovníkům ulehčuje běžnou práci a činí ji bezpečnější,“ uvedl Karl Gruber, výkonný ředitel Wien Energie.

Zvládne řadu pokročilých úkonů

Podle tohoto městského producenta energií jde o prvního robotického psa tohoto druhu, který bude trvale zapojen do práce v evropské elektrárně s úkolem samostatně hlásit problémy. Během 90 minut zvládne například provést kontrolu zařízení a nahlásit potenciální zdroje nebezpečí, jako jsou úniky plynu. V plném provozu, tedy 24 hodin denně, by měl oranžový robot začít fungovat na jaře 2023. Do Vídně ho dodala americká firma Boston Dynamics. Dále čtěte: (Americká DARPA přišla s plány šíleného stroje. Obří monstrum bude létat několik metrů nad mořem).

Zdroj: Meinbezirk, Wien.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře