Záhada opuštěného města Cahokia. Nikdo ji nevyřešil po celá staletí

Věda a technika 18. srpna 2022 | 11:33 — Lukáš Bauer
Před staletími obývala rozsáhlé území Severní Ameriky starobylá indiánská kultura, jejímž centrem bylo město zvané Cahokia. Toto přibližně čtyřicetitisícové město bylo však po příjezdu dobyvačných Evropanů objeveno zcela prázdné. Tuto staletou záhadu ani to, kam se obyvatelé poděli, se nikdy nepodařilo objasnit.
Další 1 fotografie v galerii
Cahokia byla starověká indiánská metropole / Depositphotos

V letech 700 až 1700 jihovýchodní části Severní Ameriky osídlila takzvaná mississippská mohylová kultura, jejímž centrem bylo město Cahokia, největší předkolumbijské osídlení v Severní Americe. Po osídlení zbylo zhruba 100 pohřebních či obřadních mohyl. Největší z nich je Monsk Mound o výšce 30 metrů a rozloze přes pět hektarů.

Tato indiánská metropole byla již prázdná ještě před vlnou evropských kolonizátorů v 17. století. A právě v okolí těchto mohyl nedávno vědci bádali po osudu zdejších obyvatel. Existuje několik teorií, proč obyvatelé město opustili. Mohla je vyhnat válka, politické spory, klimatické změny a ekologické katastrofy například záplavy kvůli odlesňování. 

Záplavy obyvatele nevyhnaly

Podle výsledků studie publikované v časopise Geoarchaeology v oblasti k záplavám nedocházelo. Vyloučila to analýza sedimentových jader shromážděných v okolí mohyl. Od rozkvětu města v 10. století až do 19. století a doby průmyslového rozvoje zůstala zdejší půda stabilní. Odlesňování se vědcům nepodařilo prokázat. Domorodci sice stromy kácely a existují důkazy o tom, že dřevo hojně využívali, ale ne natolik, aby to dokázalo změnit životní prostředí.

Záhada zmizelých Indiánů

Krátce poté, co Kolumbus město opustil, začala populace opět vzkvétat, jak naznačují některé vědecké poznatky. Během populačního růstu, který dosáhl nového maxima do roku 1650, ovšem ostatní domorodé komunity na kontinentu, ale také v Kanadě a Karibiku, řídly v důsledku válčení a nemocí šířených kolonisty. Obyvatelé města mohli být daleko od pobřeží po určitý čas před vnějším světem chráněni. Nikoliv však trvale, což by odpovídalo dynamice osídlení. Dlouho po příchodu Evropanů v roce 1700 zdejší populace opět řídla.

Cahokia je nalezištěm opředeným mýtem zmizelých Indiánů. Město se ale nikdy definitivně zhroutit nemuselo. Regionální vylidnění a přesídlení není totéž co kulturní vyhynutí. Proč však před příchodem Kolumba zůstalo městem duchů, je stále záhadou. Ať už ji řídily války, politické nepokoje, změna klimatu, sucho či jiné ekologické katastrofy, obyvatelé Cahokia nepřízni odolávali déle, než jsme si mysleli. Dále čtěte: (Vědci objevili nejstaršího predátora na planetě. Dochoval se díky masivnímu podmořskému sesuvu).

Zdroj: Allthatsinteresting

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu