Spojené státy zrušily po více než čtyřiceti letech ochranu ikonických vlků

Věda a technika 01. listopadu 2020 | 09:47 — Lukáš Bauer
Americká administrativa vyňala vlky ze seznamu chráněných živočichů na území USA poté, co se ukázalo, že vlci se začínají přemnožovat. Tato psovitá šelma byla zařazena na seznam chráněných zvířat poté, co byla během 20. století téměř vyhubena. Tento adaptivní tvor však dokázal za čtyřicet let svou populaci zcela obnovit.
Další 2 fotografie v galerii
Vlkům se ve Spojených státech nebývale daří / Pixabay

Spojené státy po více než čtyřiceti letech zrušily ochranu vlků, jelikož nárůst jejich populace dosáhl úrovně, se kterou nikdo nepočítal. Tato psovitá šelma byla umístěna na seznam chráněných tvorů poté, co byla na území Spojených států zejména ve druhé polovině 20. století téměř vyhubena.

Vlci byli masivně zabíjeni kvůli útokům na stáda amerických rolníků a jejich populace v USA se ocitla na hranici zániku. V roce 1978 zbývalo na území Spojených států posledních tisíc vlků, proto byli chráněni zákonem a jejich zabíjení se stalo trestným.

Vlci se zotavili nečekaně rychle

Podle vyjádření ministra vnitra Davida Bernhardta se vlčí smečky rozmohly natolik, že překonaly veškerá očekávání ochránců přírody i odborníků na biodiverzitu. Populace divoce žijících vlků ve Spojených státech nyní tvoří asi šest tisíc jedinců, nepočítaje Aljašku a Havajské ostrovy.

Spojené státy tak nechávají populaci vlků v rukách administrativ jednotlivých států, které mohou samy regulovat jejich počet. Jediný druh, který zůstává pod ochranou státu je vlk mexický, jehož populace je stále nízká.

Ochránci přírody protestují

Tento krok kritizovali s nelibostí nejen ochránci přírody, ale také množství vědců i běžných občanů. Spekuluje se totiž o tom, že zrušení ochrany vlků má spojitost s nadcházejícími volbami. Po zrušení ochrany těchto tvorů totiž již delší dobu volali někteří politici. Organizace Earthjustice zabývající se právě ochranou zvířat hodlá dokonce podat na americkou vládu kvůli zrušení zákazu žalobu.

Podle expertů povede totiž zrušení zákazu lovu vlků k destabilizaci jejich populace na území některých států. Ochránci přírody mají obavy převážně z lovu kvůli trofejím, a také jejich vybíjení farmáři, kterým útočí na stáda. Dosud totiž vláda farmářům ztráty způsobené vlčími smečkami kompenzovala. Dále čtěte: Blýská se na lepší časy. Ochránci přírody zaznamenali úspěch v ochraně některých afrických druhů zvířat.

Témata: vlk, smečka, stádo, USA, zákaz, lov
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu