Vědci popsali dosud neznámý druh obřího krokodýla. Sedmimetrové monstrum obývalo řeky v Austrálii

Věda a technika 17. června 2021 | 09:06 — Lukáš Bauer
Tým vědců z australského Queenslandu popsal nový druh velkého prehistorického krokodýla, kterému přezdívají "pán řek". Tento obrovský predátor totiž před miliony let dominoval australským řekám. Neznámý druh krokodýla, jež dostal název gunggamarandu maunala, mohl dorůstat do délky neuvěřitelných sedmi metrů.
Další 2 fotografie v galerii
Obří prehistorický krokodýl mohl měřit až sedm metrů / Depositphotos

Nově objevený druh prehistorického krokodýla gunggamarandu maunala, dokázali vědci z australského Queenslandu popsat díky části lebky, která byla objevena v oblasti Darling Downs. Tento druh patří do skupiny takzvaných tomistominů, kteří předtím na území Austrálie nebyli nikdy objevni.

V dneších dobách žijí v Austrálii pouze dva druhy krokodýlů. Prvním z nich je australský sladkovodní krokodýl a indicko-pacifický krokodýl, který obývá slané vody a je dosud největším žijícím plazem na planetě. Tento tvor může dorůstat do délky až šesti metrů a může vážit až jednu tunu. Jak ale naznačuje nejnovější výzkum, před miliony let obývali Austrálii ještě mnohem větší krokodýli.

 

Velké množství krokodýlů

V současné době existuje 21 pojmenovaných druhů vyhynulých australských krokodýlů za posledních 66 milionů let, což je doba známá jako kenozoikum. Devatenáct z nich patří do skupiny zvané Mekosuchinae, která byla nalezena pouze v Austrálii a jihozápadním Pacifiku. Tento druh krokodýlů existoval v mnoha různých velkostech od délky necelých dvou metrů až do délky okolo šesti metrů. Poslední krokodýli tohoto druhu přežívali na některých ostrovech a vyhynuli pravděpodobně po příchodu lidí.

Důležité poznatky

Nový objev krokodýla druhu Gunggamarandu maunala tak po desetiletích ukazuje, že v Austrálii nebyla zastoupena pouze jedna vývojová větev těchto predátorů. Výzkum naznačuje, že podčeleď Tomistominae žila na australském kontinentu souběžně s jinými druhy více než padesát milionů let. Výzkum je důležitou součástí poznání evoluce těchto obřích plazů. Dále čtěte: (Na českém území existovali gigantičtí krokodýli. Měřili až šest metrů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu